Μουσείο Ακρόπολης

Η θέση του στο χαμηλότερο σημείο του βράχου της Ακρόπολης, με τον Παρθενώνα σε πρώτο πλάνο, δίνει στο μοντέρνο μουσείο έναν οργανικό ρόλο μέσα σε αυτό το αστικό τοπίο, πλούσιο σε ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία. Πραγματικά, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για το μουσείο ένας πρώιμος χριστιανικός οικισμός ήρθε στην επιφάνεια. Η λύση ήταν απλή. Το μουσείο σχεδιάστηκε να «επιπλέει» πάνω από τις αρχαιολογικές ανασκαφές με γυάλινα πατώματα που επέτρεπαν στα ευρήματα και να διατηρηθούν και να αναδειχθούν.

Οι αδρές, καθαρές γραμμές και το γεωμετρικό σχήμα του κτιρίου, ένας ορθογώνιος πρώτος όροφος που στηρίζεται πάνω σε ένα τραπεζοειδές ισόγειο, είναι μια σύγχρονη απόδοση των κλασσικών αναλογιών της αρχαίας Ελλάδας. Τα πάντα είναι κατασκευασμένα με την λογική της αφαίρεσης, τόσο σε επίπεδο υλικών, όσο και στην χρωματική παλέτα, υλικά όπως το γυαλί, το σκυρόδεμα και το μάρμαρο, επιτρέπουν στο βλέμμα να συγκεντρωθεί στο περιεχόμενο του μουσείου.

Οι αίθουσες είναι στιβαροί, ευάεροι, ψηλοτάβανοι χώροι με τεράστιους πυλώνες και άπλετο φυσικό φως που φιλτράρεται μέσα από κοιλότητες.

Ο επάνω όροφος του μουσείου, ένα ορθογώνιο, γυάλινο «κουτί» που αγκαλιάζει την αυλή, είναι σε παράλληλο προσανατολισμό με τον Παρθενώνα και υποστηρίζεται από τον ίδιο αριθμό κολώνων. Παρέχει ιδανικές συνθήκες φωτός και θερμοκρασίας οι οποίες επιτρέπουν τόσο την ανάδειξη όσο και την προστασία των μαρμάρινων αγαλμάτων. Η άμεση οπτική επαφή ανάμεσα στο μουσείο και τον Παρθενώνα αποτελεί μια  όμορφη συμβολική συμβίωση ανάμεσα του αρχαίου με τον μοντέρνο κόσμο.

Αρχιτεκτονικό Γραφείο: Bernard Tschumi Architects, Michael Photiadis

Σειρά: Interpon D1036

Interpon D1036

Αρχιτεκτονικές Πολυεστερικές Πούδρες Class 1