Μια σκληρή μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον

Ποια είναι η πιο «επιθυμητή» έννοια στον επιχειρηματικό κόσμο αυτή τη στιγμή; Επέκταση, κέρδος, χαμηλό κόστος κατασκευής; Όλα είναι υπαρκτές έννοιες. Αυτή όμως που εγγυάται άμεση πρόοδο είναι η έννοια «αειφορία». Οι άνθρωποι βλάπτουμε το περιβάλλον, οι δραστηριότητές μας προκαλούν κλιματική αλλαγή, εξάντληση των φυσικών πόρων, εκπομπές άνθρακα, και αν δεν αλλάξουμε την συμπεριφορά μας προκειμένου να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τον πλανήτη, τα πράγματα μόνο θα χειροτερεύουν. Έτσι, τα «πράσινα», οικολογικά προϊόντα είναι πλέον το ζητούμενο. 

Για τις εταιρείες που υιοθετούν την αξία της Αειφορίας, όπως η AkzoNobel, απαιτείται πολυδιάστατη διαχείρηση όλων των επιχειρηματικών σταδίων προς την κατεύθυνση αυτή. Οι πούδρες βαφής έχουν ισχυρά περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια -  καθόλου VOC, καθόλου επιβλαβείς ουσίες, ελάχιστα απόβλητα, χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση – θέλουμε όμως όλα τα τμήματα της δραστηριότητάς μας να είναι βιώσιμα. «Είναι πολύ σημαντικό να παράγουμε τα σωστά προϊόντα από την άποψη της περιβαλλοντικής αλυσίδας» λέει ο Jaap van den Akker, Διευθυντής Αειφορίας και HSE. «Αυτό σημαίνει ότι ελέγχουμε τις πρώτες ύλες μας, τις ενεργειακές μας πηγές, τα απόβλητά μας, τον τρόπο που χρησιμοποιείται το προϊόν μας και τον τρόπο που κλείνει τον κύκλο ζωής του».

Η Akzo Nobel έχει φιλόδοξους στόχους στους οποίους περιλαμβάνονται: η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20-25% (με βάση τα επίπεδα του 2009), αξιολογήσεις οικολογικής απόδοσης με επενδύσεις άνω των 5εκ.€, και μια θέση στην πρώτη τριάδα του δείκτη αειφορίας Dow Jones για τον τομέα βιομηχανιών χημικών προϊόντων.

Πως θα τα καταφέρουμε; Πρώτα απ’όλα θα βάλουμε τα εν οίκω μας σε σειρά. «Η μείωση των αποβλήτων είναι ο τομέας στον οποίο έχουμε τον μεγαλύτερο έλεγχο» λέει ο Akker. Κάθε κιλό απόβλητου σχετικού με την πούδρα που θα μειώσουμε, σημαίνει ένα κιλό λιγότερη πρώτη ύλη, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Δεν ανακυκλώνουμε απλώς το αχρησιμοποίητο απόθεμα στις γραμμές παραγωγής μας. Ειδικές διατάξεις στην γραμμή παραγωγής συλλέγουν τα πολύ μικρά σωματίδια από την απόβλητη πούδρα (σωματίδια καθαρής πούδρας που απαρτίζουν περίπου το 25% του συνολικού απόβλητου) που παράγεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του κοσκινίσματος, της επαναληπτικής αυτής επεξεργασίας, προκειμένου να λάβει το σωστό μέγεθος ο κόκκος. Δυνητικά, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σώσουμε περί το 2% της παραγωγής πούδρας, ή, σε απόλυτο νούμερο, 4000 τόνους! Τέτοια ποσότητα χάνεται κάθε χρόνο!

Αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης για όποιο απόβλητο δεν μπορεί να μειωθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί. Στο Felling της Αγγλίας, για παράδειγμα, τα στέλνουμε σε εταιρεία κομποστοποίησης εξηγεί ο Akker. Άλλες χώρες έχουν θεσπίσει συνεργασίες με κατασκευαστές τούβλων ή τσιμέντου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γίνεται σε μια βάση «ουδέτερου κόστους», χωρίς να πληρώνονται μεταφορικά κόστη, χωρίς χρέωση για το προϊόν.

Το επόμενο βήμα μας για αυξημένη αειφορία, είναι να πάμε πίσω στην αρχή, στους προμηθευτές μας. Κάναμε μια αξιολόγηση του αποτυπώματος άνθρακα και ανακαλύψαμε ότι το 90% αυτού προερχόταν από τις πρώτες ύλες μας και μόνο το 10% από την παραγωγική διαδικασία λέει ο Akker. Αποκτά κρίσιμη σημασία το να δουλεύουμε με προμηθευτές που μας βοηθάνε να ελαττώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα.  Μακροπρόθεσμα θα θέλαμε να περάσουμε από τις πετροχημικές ρητίνες σε ρητίνες από αγροτικά παραπροϊόντα, και σιγά σιγά βαδίζουμε προς τα εκεί. Βραχυπρόθεσμα αναζητούμε τις τρέχουσες διαδικασίες όπως την παράμετρο της ενεργειακής χρήσης και των αποβλήτων, προκειμένου να δούμε πως μπορούν να μειωθούν.

Το τρίτο βήμα είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους: όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του πολυμερισμού στους φούρνους. Επίσης ενθαρρύνουμε τους πελάτες να αγοράζουν οικολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως οι οι πούδρες ειδικής κοκκομετρίας, οι οποίες μέσω της ανάλυσης οικολογικής αποτελεσματικότητας, αποδεικνύονται πιο βιώσιμα σύμφωνα με έναν μεγάλο αριθμό βασικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα η τοξικότητα, η ενεργειακή απόδοση, τα επίπεδα διαλυτών, σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα.  

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αναζητούμε τρόπους να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο οικολογικά. Οι δυνάμεις του τμήματος μας Έρευνας & Ανάπτυξης, τώρα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών μεθόδων πολυμερισμού, λέει ο Akker, όπως ο πολυμερισμός σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή ο πολυμερισμός με ακτινοβολία. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι αυτά τα βήματα δεν πρέπει να γίνουν μεμονωμένα. Προκειμένου να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για την αειφορία πρέπει να δούμε την κατάσταση πριν και μετά την διαδικασία παραγωγής, λέει ο Akker. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους προμηθευτές μας προς ένα κοινό στόχο.